Slovenci kupuju za bagatelu?

Bez autora
Oct 10 2011

Za preuzimanje 70,43 odsto kapitala "Elektroizgradnje", vodećeg proizvođača opreme i postrojenja za prenos i distribuciju električne energije u Srbiji, javio se samo jedan potencijalni kupac - slovenačka firma "Javna rasveta d.d.", iz Ljubljane. Ponudila je 2,45 evra po akciji, ili ukupno 715.034,95 evra, uz obavezu da za tri godine investiraju 120.000 evra. Prve godine ulaganja ne bi bilo, druge bi iznosila 50.000, a treće 70.000 evra. Ova firma prihvatila je i minimalne obaveze iz socijalnog programa. Godinu dana po preuzimanju "Elektroizgradnje" neće da otpušta višak radnika, odstupanja može biti samo uz saglasnost reprezentivnog sindikata, pet godina ne sme da menja program i obim proizvodnje i mora da isplaćuje zarade i ostale naknade na zatečenom nivou. Agencija za privatizaciju ocenila je da Slovenci ispunjavaju uslove. Lane su ostvarili prihod od 12 miliona evra, a uslov na tenderu je bio najmanje šest miliona evra.

Slovenci kupuju za bagatelu?Za preuzimanje 70,43 odsto kapitala "Elektroizgradnje", vodećeg proizvođača opreme i postrojenja za prenos i distribuciju električne energije u Srbiji, javio se samo jedan potencijalni kupac - slovenačka firma "Javna rasveta d. d.", iz Ljubljane.

Ponudila je 2,45 evra po akciji, ili ukupno 715.034,95 evra, uz obavezu da za tri godine investiraju 120.000 evra. Prve godine ulaganja ne bi bilo, druge bi iznosila 50.000, a treće 70.000 evra.

Ova firma prihvatila je i minimalne obaveze iz socijalnog programa. Godinu dana po preuzimanju "Elektroizgradnje" neće da otpušta višak radnika, odstupanja može biti samo uz saglasnost reprezentivnog sindikata, pet godina ne sme da menja program i obim proizvodnje i mora da isplaćuje zarade i ostale naknade na zatečenom nivou.

Agencija za privatizaciju ocenila je da Slovenci ispunjavaju uslove. Lane su ostvarili prihod od 12 miliona evra, a uslov na tenderu je bio najmanje šest miliona evra. Prema rečima predsednika opštine i člana Tenderske komisije Zlatana Jovanovića, sva tri ključna elementa iz ponude Slovenaca su nezadovoljavajuća. Niska cena od oko 75 miliona dinara, skromne investicije od samo 120.000 evra za tri godine i najzad, najbolnije - socijalni program. Samouprava je, po rečima Jovanovića, za ono rešenje sa kojim su saglasni zaposleni, a oko 300 njih sa zebnjom iščekuje ishod.

- Imamo loše iskustvo sa privatizacijom. Firmu je pre četiri godine kupio Slaviša Purić i oštetio nas za najmanje dva miliona evra. Deo te sume biće vraćen sudskim putem, a novac će dobiti budući vlasnik. Mnogo jada nanelo nam je i izdvajanje iz EPS, kao i upliv stranačkih interesa i nelojalna konkurencija.

- Uprkos svemu firma je opstala i razvijala se. Niko u Srbiji, gde smo prisutni na 80 odsto teritorije nije nam se primakao po kvalitetu. Poznati smo i kao donatori, stipendiramo decu radnika, što ovakvom privatizacijom pada u vodu. Da bar hoće da nam ponude dostojanstven socijalni program - kazuje dugogodišnji radnik i član Nadzornog odbora Momir Tanasijević.

Predsednik Samostalnog sindikata Nikola Matić, napominje da je Komisija za pregovore održala dve sednice.

- Primedbe se odnose na cenu akcija, investiciona ulaganja i socijalni program. Preovlađuje mišljenje da privatizaciju treba odložiti. U Tenderskoj komisiji od sedam članova četvorica su predstavnici Agencije i od njihovog stava najviše će zavisiti da li će do prodaje doći. Mi se nadamo da će uvažiti naše primedbe - kaže Matić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik